Bu Blogda Ara

3 Ocak 2018 Çarşamba

SUÇ SOSYOLOJİSİ

ÇOCUK SUÇLULUĞU

Toplumsal kalkınma ekonomik kaynakların, insanileşme açısından en yararlı biçimde kullanılmasını sağlayacak yöntemlerin geliştirilmesiyle gerçekleşebilir. Bu tür bir kalkınmada öncelik, çocuklara ve gençlere tanınır. Çocuk, her yaşta, her ekonomik koşulda korunması gereken toplumsal bir varlıktır. Hakkını elde edebilmesi, yetişkinlerin bu konudaki görevlerini kabul etmede ve yerine getirmede gösterecekleri kararlılığa bağlıdır.

İnsan gelişiminin en kritik dönemi olarak ifade edilen ergenlik döneminde çocuk, bu dönemin kendine özgü sorunları, aile içi problemler, yetersiz ilgi, yanlış eğitim, değişen değer yargılarının yarattığı karmaşa, hızlı kentleşme, göç, ekonomik kriz gibi faktörlerin birbirleriyle etkileşimi sonucu suç sayılan davranışa yönelebilmektedir.

Yarının yetişkinleri olan çocukların korunması ve yetiştirilmesi, insanlığın gelecekteki gelişimi açısından çok önemlidir. Toplumun onlara sağladığından daha iyi ortamları yaşamaya ve gelişmeye hakları olan çocuklar, sağlıklı bir aile ortamından, eğitimden ve kararlı bir iletişim desteğinden yoksun olarak büyümeleri sonucunda üretken ve uyumlu bireyler olarak yarınlara katkıda bulunma şanslarını yitirmekte ve sorunların bir parçası haline gelmektedirler.

Çocuk suçluluğuyla ilgili araştırma sonuçları dikkate alındığında suça yönelmenin daha çok sosyoekonomik ve kültürel nedenlerden kaynaklandığı görülmektedir. Çocukların korunması ve eğitimi, öncelikle ailelerini sorumluluğundadır. Ancak aile bu görevi, toplumun desteği olmadan gerçekleştiremez. Bu nedenle bu konuyla doğrudan veya dolaylı ilgisi olan resmi, özel, gönüllü kişi ve kurumlar tarafından uyumlu işbirliği içinde önleme çalışmasının sürdürülmesi, ortak politika ve programların belirlenip, bu programlara çocuk, aile, okul ve mesleki kuruluşlarında dâhil edilmesi gerekmektedir.




1 yorum:

  1. merhaba yazınızı okudum çok bilgilendirici bir yazı 2 torunum var ve ben bakıyorum onlar açısından takip ediyorum böyle yazıları emeğinize sağlık iyi günler

    YanıtlaSil

AİLE İÇİ İLETİŞİM

Aile İçi İletişim Nasıl Olmalıdır? İletişim; kişiler arasında yer alan düşünce ve duygu alışverişini dile getiren bir terimdir. İletişim, he...